Електронна поща

електронна поща : ipbz@abv.bg

неделя, 22 ноември 2009 г.

ПОКОЙ СПАСЕ НАШ С ПРАВЕДНИМИ РАБА ТВОЕГО

Светата Филипополска Митрополия със скръб съобщава на своите верни: клир,енориаши следното:
На 20 ноември,т.г. се представи в Господа Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Г-н,Г-н + Евлогий,член на Светия синод на нашата сестра Църква - Българската Православна Църква в изгнание и гонение.
Отходи от земния мир един добър човек,достоен архиерей,който отдаде последните години от своето земно служене за обнова на православието в България.
От името на архиерейския синод на ИПБЦ изказваме горещи съболезнования на близките на преосвещения епископ,на клира,свещенството и обичащите го миряни,и най-вече на Светия Синод на Българската Православна Църква.
Почивай си от трудовете брате во Христа Иисуса,делата ти вървят пред тебе"

Филипополска Митрополия
ИПБЦ

понеделник, 16 ноември 2009 г.

ВО БЛАЖЕНОМ УСПЕНИЕ ВЕЧНИЙ ПОКОЙ ПОДАЙ ГОСПОДИ!



Възлюбени,


Представи се в Господа,Светейшия и Блаженийшия Патриарх на Сръбската Православна Църква + П а в е л.


Отходи от земята на грешните един достоен архиерей,велик в смирението човек.Молим се Бог да му даде покой и блажена памет.В минутите на нашата молитва мълвим: Господи дай на твоя достоен и верен раб,покой и блаженство!


Изказваме искрени съболезнования на целия сръбски народ,църковната йерархия и изпълнение!


Почивай в мир достопочтений и блажений архиерею,вечная и вечная памят!

понеделник, 9 ноември 2009 г.

ОБРЪЩЕНИЕ НА АРХИЕРЕЙСКИЯ СИНОД

На 10.ноември.2009 год.,се навършват 20 години,от рухване на богоборния,атеистичен,комунистически режим.Този режим дойде със реки от кръв.Кръв на десетки хиляди мъже и жени,старци и деца,християни и инославни.Този режим проля и кръвта на десетки хиляди новомъченици на Църквата Христова.

Днес ние съвремените хора си спомняме за това.Спомняме си с ужас за времето в което живяха едно цяло поколение.Пропиляно и унищожено изцяло.Ние днес не трябва да допуснем повече подобни бог омразни идеологии да рушат света,да нанасят непоправими рани по снагата на земята която Бог ни остави.

неделя, 8 ноември 2009 г.

ОБЯВЛЕНИЕ НА СВЕЩЕНИЯТ АРХИЕРЕЙСКИ СИНОД

С отческа загриженост за спасение душите на истинно православните християни Архиерейския Синод на Истинно Православна Българска Църква набира кадри ,за приемане на благодатния чин на свещенството.Желаещите да встъпят в свещенство трябва да изпратят на електронна та поща на Истинно Православна Българска Църква следните документи: молба и мотивационно писмо,подробна автобиография,актуална снимка,актуален адрес,телефон за връзка.След разглеждане на същите от Архиерейския Синод ще се провежда събеседване със кандидата пред епархиалния съвет и лично пред Негово Високопреосвещенство Митрополита.След ръкоположение бъдещият свещено служител ще премине през обучителен период и ще получи енория за духовно обгрижване.

Канцелария на Филипополската Митрополия.

Свети Великомъчениче Димитрие моли Бога за нас



На 08.ноември.2009 год., целият православен свят отпразнува деня на един велик мъченик на Светата Църква- Св.Димитър Солунски Чудотворец.Светата митрополия честити на всички благословеният празник и благопожелава на всички верни на Православната Църква,здраве,благопреуспяване във гражданските дела и живот,както и благодатни плодове на вярата.Амин!






неделя, 1 ноември 2009 г.

1 ноември - Денят на всебългарският покровител и ангел хранител на българската зема - Свети Йоан Рилски


Тропар, глас 1


Покаяния основание, прописание умиления, образ утешения, духовнаго совершения равноангельное житие твое бысть, преподобне. В молитвах убо и в пощениих и в слезах пребывавый, отче Иоанне, моли Христа Бога о душах наших.


Oснова на покаяние, пример на умиление, образец на утешение и на духовно съвършенство бе твоят равноангелски живот, преподобни, като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи. Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!


Кондак, Глас 8


Ангельскому житию поревновав преподобне, вся земная оставив, ко Христу притекл еси: и Того заповедьми ограждаяся, явился еси столп непоколебимь от вражиих нападений.


Kато си поревнувал ангелско житие, преподобни, ти си оставил всичко земно и си се притекъл към Христа! Ограждайки се с неговите заповеди, ти си станал стълб непоколебим от нападенията на врага. Заради това ти викаме: радвай се, отче Иоане, светило пресветло!




Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.
Новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.
Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.
Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър I изминал около 120 километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато. Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.
Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето "завещание" (вж. Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец. Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата.
Преподобният Иван Рилски е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.

Свети Йоане Рилски Чудотворче,моли Бога да запази истината на православието и закриляй българския народ!