Електронна поща

електронна поща : ipbz@abv.bg

четвъртък, 14 май 2009 г.

ИЗЯВЛЕНИЕ НА СВЕТАТА МИТРОПОЛИЯ

До медиите,обществеността и православните християни в Република България!

Поради зачестилите спекулации в последните няколко дни в медиите на гр.Пловдив,Светата Южнобългарска Митрополия прави следното изявление:

От изявленията на г-н Матев-кмет на жилищен район"Тракия"гр.Пловдив, в репортаж от 12.05.2009 год."... че е насрочена проверка в храм "Св.вмчнк Георги Победоносец" в Ж.К. " Тракия",относно т.н. само настаняване..." то Св.Митрополия изразява следното: До този момент в храма не е извършвано никакво чинопоследование,както Св.Божествена Литургия,така и треби и св.тайнства! Св.Митрополия не е назначила до този момент свещеник на редовна енорийска длъжност,защото въпросният храм не е нейна собственост.Всички богослужения са извършени от свещеник на БПЦ. Свещенослужители подчинени на Св.Южнобългарска Митрополия,могат да служат само храм собственост на Истинно-Православната Църква".

В част от журналистическите материали се коментира че ц:" .......храма се предава на структура разновидност на християнската вяра....."

Светата Митрополия остро реагира на следното и заявява:

Истинно Православна Църква е част от Единната Свята Вселенска и Апостолска Църква.Тя е православна, самостоятелна Църква изповядваща Вселенското Православие,водеща се от каноните на Св.Апостоли,Светите Отци и Св.Вселенски Събори! Истинно-Православната Църква е призната и е в общение с всички Истинни Православни Църкви,както и с определени Автокефалии,от които получава свето миро!Истинно Православната Църква не е "разколническа структура",защото не общува по никакъв начин с вероизповеданието"БПЦ",и не претендира за нейното име или собственост. Истинно Православната Църква,споделя решението на Светата Вселенска Патриаршия относно това че всички Църкви са равнопоставени пред Бог и Светия Вселенски престол.Истинно Православната Църква приема за основа гражданските закони на Европейският съюз,Република България,както и уважава всички религиозни вероизповедания,и приема решението и свободата на избор на всеки човек.Истинно Православната Църква не може да бъде наречена " разновидност на религиозно учение" или " екзотичен прийом". Истинно Православната Църква призовава молитвената помощ на всички божии угодници,мъченици,ново мъченици, и моли чрез тях благословение и напредък за целия български народ.

Истинно Православната Църква очаква помощ в рамките на закона,за да бъде защитено нейното право,за което е призвана от Бог на земята!

Истинно Православната Църква ще използва всички правни възможности,като сезира Комисията за дискриминация,както и ще потърси правно основание за всяка неправилна квалификация,която цели манипулиране на общественото мнение,и не запазва религиозният мир и толерантност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар