Електронна поща

електронна поща : ipbz@abv.bg

неделя, 5 февруари 2012 г.

На 7 февруари Истинно Православната Църква молитвено спомня чудесата просияли чрез Богородичната икона " УТОЛИ МОЯТА ПЕЧАЛ"
Чудотворната икона "Утоли моята печал"
"Съдете със справедлив съд" (Зах.7:9, по слав. текст) – така е написано на свитъка, който Младенецът Христос държи в ръцете си на удивителната икона на Божията Майка, наречена трогателно доверчиво "Утоли моята печал".
В канона на празника четем:
"Като бърза послушна към всички, които са в скръб и помагаща в печал, Блага Богородице, подай благодат на дръзващите да Те възпяват, Владичице, Радост на скърбящите."
Първата, известна от средата на ХVІІ век икона "Утоли моята печал" се е намирала в църквата "Възкресение Христово" в белоруския град Школов, Могилевска губерния. Тя се прославила с множество чудеса. В началото на ХІХ век дори са били издавани печатни листове с нейното изображение. След революцията следите натази икона се губят. Но са запазени нейни копия.
По време на царуването на цар Алексей Михайлович през 1655 година, Школов е бил превзет от руските войски и станал главна квартира на царя.
Съществуват няколко композиционни типа на иконата "Утоли моята печал". Пресвета Богородица е изобразявана обърната надясно или – наляво. Младенецът е седнал на коленете на Майка Си, или лежи в люлчица (макар самата люлчица да не се вижда). Положението на пръстите на десницата на Пречистата е двупръстно, което свидетелства за древния произход на иконографията "Утоли моята печал".
Най-старото от достигналите до нас копия на иконата "Утоли моята печал" е направено в средата на ХVІІ век и принадлежи на четката на царски иконописци. То се намирало в църквата на "Св. Тихон Аматунтски" край Арбатските врати на Москва, а след разрушаването й през 1933 година е било пренесено в църквата "Възкресение на Словящия" (по-известна като "Св. апостол Филип"), днес подворие на Йерусалимската Патриаршия.
Друго известно в цяла Русия копие се е намирало в храма "Св. Николай" в Пупиши (храм свт. Николай Чудотворец на Пупышах). То е било донесено тук от казаците още през 1640 година, тоест преди превземането на Школов. Благоговейното почитане на иконата се усилило особено след страшната епидемия от чума през 1771 година.
Преданието разказва, че веднъж една знатна, но от много години обездвижена от парализа болярка видяла насън Пречистата с Младенеца, Която й заповядала да отиде в далечна Москва, в храма "Св.Николай". Без никога дотогава да е била в столицата, болярката, щом я закарали там, разпознала видения насън храм, а в старата икона на камбанарията веднага разпознала новоявената чудотворна икона. След като коленичила пред образа в молитва, тя уверено се изправила на краката си.
През 1760 година е бил построен специален страничен олтар в чест на чудотворната икона и е бил учреден неин ежегоден празник – на 25 януари. След затварянето на храма (към края на 50-те години на ХХ век) иконата е била преместена в известната московска църква "Св. Николай" в Кузнеци. Иконата се намира в специална резбована рамка в страничен олтар "Св. Въведение Богородично".
Иконата "Утоли моята печал" винаги е била обичана от православния народ. Молели са Пречистата да премахне не само скърбите и болките, но и хорската жестокост и злоба.
Смисълът на иконата се разкрива още по-ясно в Пролога – книга за църковни поучения. Поместеното в нея "Слово на пророк Цахария към немилостивите князе" започва именно с редовете, които обикновено се изписват на свитъка на иконата "Утоли моята печал".

ПРЕСВЕТА ВЛАДИЧИЦЕ БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС!

Няма коментари:

Публикуване на коментар